dinsdag 6 september 2016

Beekbergen- Toen naar nu

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) houdt zich bezig met het onderhouden van een rijdend spoorwegmuseum.  Het traject van de stoomtreinmaatschappij loopt van Apeldoorn naar Dieren met als tussenstations Beekbergen, Loenen en Eerbeek. De feestelijke opening van de lijn  was op  14 juli 1975 met inzet van stoomlocomotief, de 094 055-1, overgenomen van de Deutsche Bundesbahn.

In de loop van de jaren is, dankzij de inzet van de vele vrijwilligers, heel veel veranderd bij de VSM. Gedurende 40 jaar spoorwegmuseum is het materieel fors uitgebreid en is men van één stoomlocomotief gegroeid naar een grote verzameling stoomlocomotieven en een nog groter aantal historische rijtuigen. Op zaterdag 3 september werd het festival  "Terug naar toen" gehouden. Ik was daar bij. Dat betekende, vroeg op pad. Weinig verkeer op straat, dus keurig op tijd in Beekbergen. Parkeren op een stuk weiland en te voet verder naar het station. Met een dagkaart van 17,50 euro reis je de hele dag van station naar station en weer terug. En je hebt daarbij ook nog eens alle tijd om de evenementen en de gerestaureerde stoomlocomotieven in actie te zien en te bewonderen. Makkelijker kan het niet.
De grootste stoomlocomotief, met een lengte van bijna 23 meter en een dienstgewicht van 130 ton die ooit in Europa rondreed, kon je hier in bedrijf zien. In Beekbergen waren modelspoorbanen van groot naar klein te bewonderen, kon je stoomtreinboeken uit binnen en buitenland kopen en in Loenen op de spoormarkt was alles verkrijgbaar op het gebied van spoorwegen. De zon scheen, de stemming van bezoekers zowel jongeren als ouderen, uitmuntend. Ook hier blijkt weer dat stoomtreinliefhebbers een vreedzaam volkje is. De stoomtreinen puilden soms uit van de vele inzittenden. De organisatie was strak geregisseerd, de vele stoomtreinen reden, op een uitzondering na, op het tijdschema. In de loop van de middag kwam er even zand in de overigens goed geoliede machine. Op het traject Apeldoorn - Beekbergen probeerde een automobilist nog even snel de spoorovergang te nemen. De maximale snelheid van een stoomtrein op het traject is 40 km/u, maar als je de afstand en snelheid verkeerd inschat op het moment je nog even snel het spoor oversteekt, komt een aanrijding toch hard aan. Dus stokte de bedrijfsvoering even.
Niet veel later kwam het spoorverkeer tussen Beekbergen en Dieren op gang alsof er niets was gebeurd. Aan het eind van de middag nog even 'snel' naar Loenen.

Daar was het volop terug naar toen, stoomdorsmachine, boomstammen in planken gezaagd met een door stoom aangedreven machine, stoomwalsen klein en groet. Voor de jongere kinderen reed hier de stoomlocomotief op een minibaan.Een wereld in stoom.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten