maandag 29 augustus 2016

Station Fornsbach aan de Murrtalbahn

Niet ver van ‘onze’ camping aan de Waldsee in  Fornsbach-Murrhardt ligt het treinstation Fornsbach. Vanaf de camping een half uurtje wandelen. Voor het min of meer idyllisch uitziende  stationsgebouw stond het altijd vol geparkeerde auto’s. Voor mij reden een wandeling te maken naar dit stationsgebouw.  Het station staat aan de spoorlijn Backnang  - Schwäbisch Hall. De lijn staat ook bekend als de   Murrbahn -Murr Railway-of Murrtalbahn -Murr Valley Railway).  

Het is een enkelspoor verbinding.  Op deze lijn eindigde  het stoomtijdperk in 1976  en diesellocomotieven namen het werk over.

In 1996 werd het station Fornsbach  verbeterd o.a. door de aanleg van nieuwe platforms en een passeerbaan. (gelegen in het midden van de foto). 
Tijdens mijn bezoek aan het station zag het, op een wachtende reiziger na, allemaal wat verlaten uit. Alleen de doorgaande lijn met het bijhorende perron was zo te zien op orde maar de passeerbaan had zijn beste tijd gehad.    

De aansluitende wissels waren verwijderd en een deel van het spoor opgebroken. Het stationsgebouw was al geruime tijd buiten gebruik en als woning ingericht. De kaartjesautomaat de abri leken mij redelijk nieuw.  In 2015 is, ca. 250 m verder, een begin gemaakt met de bouw van een nieuw station.  
Op een vraag aan de bewoners van het gebouw wanneer voor het laatst een stoomlocomotief het station is gepasseerd, kwam geen duidelijke reactie. Het voorbij komen van een stoomlocomotief in voorbij gaande laren kon zij zich niet  herinneren. 
  
Op de foto staat links boven de verlichting van het in gebruik zijnde perron. De rails voorbij het wissel in het midden van de foto buigen af naar een fabriek waar houtconstructies worden gemaakt. Uit de daar liggende rails en de nodige wissels (bijna volledig overwoekerd) kun je zien dat in het verleden de aan- en afvoer van de materialen over het spoor plaatsvonden. Om ruimte te creëren had het bedrijf zelf al een deel van het spoor geruimd en de materialen op een hoop gegooid.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten