zondag 26 februari 2017

Canadian Pacific Railway - The Prince George Railway & Forestry Museum




Barkerville is het voorbeeld van een laat 19e eeuws stadje in British Columbia. Na Billy Barkers goudvondst groeide het aantal inwoners snel naar de 10.000 en ging men er prat op de grootste stad ten westen van Chicago en ten noorden van San Francisco te zijn. Het was echter een zooitje, met onregelmatige houten stoepen hoog boven een smalle weg. In 1868 brandde het af, maar werd grotendeels herbouwd. Tegen 1930 was het zo goed als weggekwijnd. Maar in de afgelopen decennia zijn veel gebouwen fraai gerestaureerd.
Er is ontzettend veel te zien. Eén van de hoogtepunten is het grote waterwiel waar een stukje toneel wordt opgevoerd rond de goldpanning. In de J.P. Talor Drug Store kopen we een puntzak originele drop. Dubbel gezouten, zo uit de goudzoekerperiode. Bij nadere bestudering van het puntzakje lezen we de letters op de dropjes. “DZ”, dus rechtstreeks uit Nederland in de puntzakjes van Barkerville.
De vriendelijkheid waarmee we worden begroet en de aandacht die we krijgen is niet in woorden uit te drukken. Een bezoek aan Barkerville is, wil je in kijkje in het verleden van Canada meemaken, een must. We overnachten in het enige motel in Wells, “Wells, the place to be” lezen we in een folder.
Het is een dorpje van niks, maar de kleurig beschilderde huizen zijn een lust voor je ogen. In de herberg /restaurant  laten we ons verwennen We zijn de enige gasten daar en de aandacht voor ons is wel heel bijzonder. Groente uit eigen tuin, een stuk wildbraad, heerlijk. Je hoeft maar even te knikken of de hele familie staat te popelen iets voor je te kunnen betekenen. De volgende ochtend vertrekken we, maar we worden bijna tot aan de weg gevolgd met het verzoek nog een dag en nacht te blijven. We gaan verder. Achteraf krijgen we spijt van ons vertrek. Beter was geweest daar een dag met een bezoek aan het stadje toe te voegen.
Zie de link naar Bakerville: https://youtu.be/zS7Xkazi2EE


Het is a long way to go naar Prince George. Als we hier en daar vertellen dat we richting Prince George gaan is steevast de vraag, wat hebben jullie daar te zoeken? Het is een gat van niks. Wij gaan voor The Prince George Railway & Forestry Museum daar.



Volgens de reisgids moet je dit museum hebben gezien. Het is de thuisbasis van de grootste collectie spoorweggeschiedenis in British Columbia. De collectie dateert uit de jaren 1899 tot de jaren.
De collectie zier er indrukwekkend uit, met inbegrip van een stoomlocomotief uit 1906, maar het kan beter is onze ervaring. Maar, ook hier aardige mensen die het museum met heel veel plezier runnen.   

Gebruik de link naar de gemaakte opnamen daar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten