donderdag 13 december 2018

Bentheimer Eisenbahn


Wandelend door het dierenpark van Nordhorn in Duitsland wordt mijn aandacht getrokken door een vitrinekast met informatie over de Bentheimer Eisenbahn. O.a. daarbij een groot aantal schaalmodellen van de op deze baan gereden stoomlocomotieven, alsmede foto’s van stations.
Je krijgt daarmee een beeld van hoe het jaren geleden was. Als je het hebt over de Bentheimer Eisenbahn, ook het treinstation van Bad Bentheim bezocht. Je zou daar beslist wat informatie op kunnen doen, niets daarvan. Bij thuiskomst via internet gezocht naar de Bentheimer Eisenbahn. In het kort komt het op het volgende neer: in 1896 opende de Bentheimer Kreisbahn een spoorlijn tussen Bentheim en Neuenhaus. In 1908 werd de lijn verlengd naar Gronau en in 1910 in noordelijke richting naar Coevorden. De hele lijn was 76 kilometer lang en gebruikt voor personen- en goederenverkeer. In 1923 werd de naam gewijzigd in de huidige naam. Toen Gronau begin jaren tachtig zijn goederenverbinding met Münster verloor, werd de lijn Bentheim-Gronau gesloten. Dus rest ons alleen nog de foto’s en de treinmodellen die je o.a. vindt in de receptie van het dierenpark in Nordhorn.
Op de foto links boven de locomotief met de naam Gronau met een personenrijtuig op het treinstation Nordhorn. Foto  genomen in de zomer van 1937. door de Bentheimer Eisenbahn vonden ook olietransporten plaats.
De door de Bentheimer Eisenbahn in de oorlogsjaren aangeschafte tenderloc van het type 86, loc nr. 41 behoorde tot de moderne stoomlocomotieven met veel trekkracht. Op deze foto staat de trein met tankwagons voor het station Neuenhaus.

Tussen de wereldoorlogen verzorgde de B E de gestegen behoefte aan treinverkeer met sleep-tender-locomotieven.
Het betreft hier de vierassige sleeptender volgens de typen G7 en G8. Op de foto loc nr. 52 (Emlichheim) die in 1906 werd gebouwd en in 1927 door de B E was gekocht. In 1955 werd de loc uit dienst genomen. Wat levensduur  betreft kunnen de moderne locomotieven nog iets leren van deze oudjes. Al deze informatie is ook te lezen in de receptie van het dierenpark Nordhorn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten